_50767538_womanpillЗа съжаление не всяка бременност завършва с раждане. В областта на прекъсването на бременности България се нарежда сред развитите държави. Законодателството позволява на жените да прекъснат легално бременността си, а не да правят съмнителни и нелегални аборти, чието непрофесионално извършване много често има за резултат смъртта на жената или доживотното й осакатяване.

Никой няма право да осъжда основанията, нито решението на една жена да прекъсне бременността си. Важно е в случай, че жената изпадне в житейска ситуация, която я принуждава да вземе такова решение, тя да получи достатъчно информация и професионална грижа, ограничаващи свързаните с аборта рискове до минимум.

До прекъсване на бременността може да се стигне:

Спонтанно, в този случай говорим за спонтанен аборт.

По медицински причини, тоест, ако у плода се установи генетичен дефект (напр. синдром на Даун), или друго увреждане на детето (напр. вроден дефект на мозъка, сърцето, бъбреците, разцепена устна, небце или гръбначен стълб). Евентуално заради заболяване на майката (вътрешно, хирургично, белодробно, неврологично и др.). Прекратяването на бременност по медицински причини се покрива изцяло от здравната каса.

Мини аборт (до 8-та седмица от бременността), или класически аборт, т. нар. кюртаж (до 12-та седмица от бременността). Тази манипулация жената заплаща сама.

Статистиките от последните няколко години сочат, че повече от половината (почти 55%) прекъсвания на бременности се извършват поради най-различни медицински показания. Ако жената изпадне в ситуация, когато трябва да предприеме прекъсване на бременност, съвременната медицина й предлага две алтернативи за тази интервенция:

A)    Хирургично прекъсване на бременност

В наши дни хирургичното прекъсване на бременност е най-разпространеният метод в България. То трябва винаги да се извършва от лекар специалист, който при мини аборт изсмуква с вакуум съдържанието на матката, а при кюртаж отстранява това съдържание механично с т. нар. кюрета.
Хирургичният аборт се извършва с пълна упойка, така че е безболезнен. Болката след манипулацията е изцяло индивидуална и всяка жена понася това състояние различно. След хирургичната намеса жената кърви средно 2 дни.

Хирургичният метод за прекъсване на бременност може да носи със себе си редица рискове и усложнения, свързани както със самата манипулация (нараняване на стената на матката, възпаление, последващи сраствания), така и с поставяната упойка (реагиране на лекарството, тромбоза, емболия), което може в някои случаи да има за резултат и невъзможност жената да има повече деца.

B)    Медикаментозно (фармакологично) прекъсване на бременност

Този метод, използван вече десетилетия по света, е достъпен от 2014 г. и за жените в България. Той предлага алтернативна възможност за прекъсване на бременността по нехирургичен начин. В западния свят този начин за прекъсване на бременност е много разпространен и жените в развитите европейски държави като Франция, Великобритания, Швеция, Германия и много други се възползват от него вече повече от 20 години. Например във Франция нехирургичното прекъсване на бременност се използва от 1992 г. В скандинавските страни то е предложено на жените 2-3 години по-късно.

Медикаментозното прекъсване на бременност се осъществява чрез даване на два лекарствени продукта, първият от които възпрепятства храненето на плода, а вторият (приет след два дни) го изхвърля от тялото. Въпреки че жената се възстановява у дома, целият процес винаги протича изключително под наблюдението на лекар, който решава кога жената да бъде изписана. В повечето случаи тя остава под наблюдение в болницата около 3 часа и ако всичко е наред, се прибира у дома. Самото прекъсване на бременността в този случай може да се сравни с по-силна менструация, но всеки един случай е строго индивидуален. Жената винаги би трябвало да получи указания от лекаря за всички детайли, свързани с аборта, в т. ч. за ситуациите, които биха могли да настъпят, и за начина за справяне с тях.

След 14 дни е необходимо да се направи контролен преглед (изследване с ултразвук, проверка на нивото на хормоните и др. под.), за да се увери лекарят, че пациентката е съвсем добре и няма никакви проблеми и че прекъсването на бременността е минало както трябва.

Прекъсване на бременността по този метод е забранено при извънматочна бременност!

Тази алтернатива (медикаментозният аборт) има редица преимущества в сравнение с хирургичната интервенция:

  • На първо място, отпадат рисковете, свързани с поставянето на упойка.
  • Също така отпадат и рисковете, произтичащи от самата интервенция – нараняването на стената на матката и др.
  • Много важно е също, че отпада необходимостта от принудително разширяване на отвора на маточната шийка (то може да причини впоследствие невъзможност плодът да бъде удържан в матката), което се прави при хирургичния аборт.

Всеки от изброените методи има своята обосновка и винаги лекарят е този, който трябва да препоръча на жената най-подходящия и най-щадящия за нея метод с оглед на здравословното й състояние и евентуалните рискове.