Имате съмнение за бременност и отивате на лекар.

Докторът с кръвни тестове потвърждава бременността, а чрез ехограф или друг метод потвърждава, че бременността е вътрематочна. Ако сте категорична, че желаете да прекъснете бременността, докторът Ви прави допълнителни изследвания за общото състояние на организма и Ви предлага различни методи за аборт.

Един от начините е медикаментозен аборт по желание до седма гестационна седмица (49ти ден). Той се прави с комбинация от два лекарствени продукта, действието на които се допълва.

Първият лекарствен продукт съдържа mifepristone, който отлепя ембриона от стената на матката. Лекарственият продукт се взима в присъствието на лекаря след като Ви е прегледал обстойно.

След 36-48 часа, отново след преглед и в присъствието на лекаря, се приема вторият лекарствен продукт, който съдържа misoprostol. Той предизвиква отпускане на шийката на матката и контракция на стените на матката. Така се изхвърля отделения от стената ембрион.

Задължително от 14 до 21 дни след приема на mifepristone (първият лекарствен продукт от комбинацията) трябва отново да отидете при вашия лекар гинеколог за преглед, който да потвърди, че е настъпила пълна експулсия (т.е. че всичко се е отделило и изхвърлило).

В началото се е използвал само mifepristone, но успеваемостта на метода е била твърде ниска, около 80%. Френският учен професор Етиен-Емил Балию пръв публикува през 1982 г. изследванията си за действието на антагониста на прогестерона mifepristone (RU-486). Първият лекарствен продукт, съдържащ mifepristone е пуснат на пазара във Франция през 1988 г. от компанията Exelgyn под търговското име Mifegyne.

Шведският учен професор Бигдеман открива, че използването на mifepristone в комбинация с простагландин засилва ефекта на лечението. Така се достига повече от 95% успеваемост.

С времето са изследвани различни протоколи за употреба на комбинацията от антагониста на прогестерона mifepristone и простагландина misoprostol – различни дозови режими и начини на приложение. Решението кой точно протокол да се използва се взима от лекаря.

През 2007 година Европейската лекарствена агенция (ЕМА), след арбитражна процедура, препоръчва да се използва следния протокол, като най-добър от гледна точка на безопасност, ефикасност и толеранс:

600 mg mifepristone (3 таблетки от 200 mg) през устата като еднократен прием, последвани след 36-48 часа от 400 mcg misoprostol отново през устата.

Винаги се консултирайте с вашият лекар преди да предприемате лечение!

Трябва да знаете, че има лекарства, хранителни добавки и храни, от които вашето лечение може да се повлияе.

Докато трае лечението, избягвайте приема на:

  • жълт кантарион (съдържа се в много хранителни добавки, чайове, особено в такива за подобряване на настроението и тонуса, природни антидепресанти)
  • грейпфрут (има в натурален сок и фреш от грейпфрут, някои хранителни добавки за подобряване на имунитета)
  • кетоконазол, итраконазол (противогъбични лекарствени продукти)
  • еритромицин
  • карбамазепин, фенитоин, фенобарбитал
  • рифампицин, дексаметазон

4.-Kakvo-predstavliava-medikamentozen-abort