image001Интервю с откривателя на RU-486 (mifepristone), първото „хапче за аборт“, проф. Етиен Балию.

…“След обявяването на откриването на RU-486/mifepristone веднага започнаха ожесточени дебати между привържениците и противниците на аборта. В края на 80-те, по време на дебат по Френската национална телевизия, бях обвинен от друг доктор, че съм причинил повече смърт от Сталин, Мао Дзе Дун и Хитлер взети заедно.

Какво да отговориш на това обвинение? Ти или напускаш, или се смееш…

И аз се смях (понеже беше много глупаво), въпреки че обвинението беше изключително жестоко. Като цел на противниците на аборта съм понасял множество обиди и заплахи по пощата и телефона. Веднъж дори избегнах бомбен атентат в Ню Орлеанс. Поради на отмяна на полета ми, аз закъснях за моята презентация и бомбата избухна, докато друг лектор беше на сцената. За щастие никой не пострада.

Днес Франция има богат опит и с хирургични, и с медикаментозни аборти и наблюдаваме, че поне 70-80% от жените търсещи ранен аборт предпочитат медикаментозния пред хирургичния.

По отношение на медикаментозния аборт днес ме тревожи факта, че освен протокола на Европейската Лекарствена Агенция (ЕМА), все още се използват алтернативни протоколи, основно с понижена доза на mifepristone, но намаляването на дозата на Mifegyne от 600 mg на 200 mg не е препоръчително. Това увеличава с 2-3%вероятността от продължаване на бременносттаи раждане на бебета с уврежданения, след като са били изложени на действието на RU-486.

Накрая бих искал да кажа, че е голямо предизвикателство да си „анонимния“ откривател на толкова революционен продукт. Поне мога да го представя без да бъда обвинен, че обслужвам собствените си интереси или с цел да стана богат. Въпреки че дори не ми се споменава името, аз съм щастлив, че милиони жени използват продукта. Това е един много интимен успех за мен и не може да бъде друг, като се има впредвид дискретността при решението да направиш аборт.“