Какво представлява бременността?

Бременността е периодът от зачеването до раждането на дете. Средното й времетраене е 10 лунарни месеца (9 календарни = 40 седмици, тоест 280 дни от първия ден на последната менструация). През този период от една клетка (зигота) се развива зрял плод (новородено).

Най-честите признаци на бременността

  • закъснение (изчезване) на менструацията;
  • чувствителност на гърдите, промени в пигментацията;
  • сутрешно неразположение, гадене, променени вкусови усещания.

Как се потвърждава бременността

a) тестове за бременност

Тест за бременност може да се купи в аптеката. Тестовете за бременност функционират на принципа на детекция на наличието на hCG (специфичен хормон) в урината.

Съвременният пазар вече предлага голямо количество тестове за бременност. Тяхната точност и нивото на детекцията се различават при отделните марки. Важно е винаги да четете старателно инструкциите за употреба и да се уверите, че тестът се прави в нужното време. Ако се направи прекалено рано, резултатът може да е “фалшиво отрицателен” заради ниското ниво на хормона hCG. Той все още не е достигнал достатъчно ниво, за да бъде открит в урината.

b) гинекологичен преглед

Става въпрос за клиничен преглед от гинеколог, ултразвуково изследване, с което се определя преди колко време е настъпила бременността. Взима се и кръв за изследване, с което се установява наличието на hCG (човешки хорион гонадотропин в серум).

Определяне на продължителността на бременността

Винаги е необходимо да се определи преди колко време е настъпила бременността, когато жената взима решение за изкуственото й прекъсване. Същевременно трябва да се потвърди, че не става въпрос за извънматочна бременност, тъй като в този случай трябва да се обмисли специфичен метод за прекъсване на бременността.